logo
Instagram
Top

Meer zelfvertrouwen met behulp van stemcoaching

Aangezien wij groot fan zijn van heel hard mee schreeuwen met Beyoncé “WHO RUN THE WORLD….” als powerboost wanneer wij een offday hebben, besloten wij een zangeres hierover vragen te stellen. Hoe krijg je meer zelfvertrouwen door middel van het juiste stemgebruik en zang? Onze stem en woorden zijn immers een van de meest powervolle tools die wij mensen tot onze beschikking hebben.

ILITSYA is een 28 jarige Nederlands-Australische zangeres, songwriter, producer en vocal coach wonende in Rotterdam. Een zelfstandige bossbabe die al ruim drie jaar met haar eigen onderneming(en) aan haar dromen werkt. Als ILITSYA maakt ze elektronische popmuziek en met THE VOCAL CHEERLEADER helpt ze door middel van zanglessen in Rotterdam (of via Skype) anderen met krachtig, ontspannen en vol zelfvertrouwen te zingen.
Hoe draagt zangles/stemcoaching bij aan meer zelfvertrouwen?
Veel mensen denken dat zangles alleen bedoeld is voor ‘professionals’ of mensen die al talent hebben om te zingen. Niets is minder waar! Wanneer je leert zingen leer je je ademhaling en lichaam beter kennen en eventuele stem blokkades en onzekerheden komen dan ook al snel aan het licht. Bijna alle volwassenen die ik les geef zijn of waren vergeten hoe je ontspannen ademhaalt en in zangles of stem coaching ga je daarmee aan de slag. Ook geluid durven maken en luid zingen zonder bang te zijn dat het vals gaat is iets dat dagelijks voorbij komt. Als je hier doorheen gaat dan laat je angsten los en ga je jezelf en je eigen stem accepteren. Zo bouw je zelfacceptatie en zelfvertrouwen op. En weet je wat het beste hieraan is? Door middel van zingen wordt dit hele proces nog leuk ook!
Is stemcoaching alleen aan te raden voor mensen die veel voor anderen moeten spreken of is het voor iedereen goed?
Stem coaching heeft waarde voor iedereen die meer ontspannen wilt ademen en zijn of haar stem beter wilt leren gebruiken. Daarnaast is een goede ademhaling enorm belangrijk voor je gezondheid. De (juiste) inname van zuurstof en kooldioxide hebben namelijk een grote impact op je gezondheid en vatbaarheid voor ziektes. Maar het is wel zo dat mensen die in het dagelijks leven veel hun stem moeten gebruiken sneller in de problemen komen met een verkeerde adem/stem techniek. Denk aan: pijn in de keel, kortademigheid of je stem kwijt raken. In dat geval is het zeker aan te raden om professioneel advies in te winnen. Met de juiste techniek zul je versteld staan van het kabaal (lees: volume) dat je kan maken terwijl je compleet ontspannen en relaxed blijft. Daarom zeg ik ook altijd in mijn lessen dat hoge en luide noten makkelijk zijn. Want met de juiste techniek zijn ze dat ook! Het zijn simpelweg alle spanningen, blokkades en verkeerde gewoontes die ze moeilijk maken.
Heb je nog tips of simpele adem, stem of zang oefeningen die mensen thuis kunnen doen?
Jazeker! Op de instagram van THE VOCAL CHEERLEADER plaats ik wekelijks simpele oefeningen en tips om je adem en zangtechniek te verbeteren. Ik zal er hier een paar noemen: Als eerste is het belangrijk om diep naar je buik te leren ademen. Dit doe je door eerst alle lucht uit je longen te blazen terwijl je je buik naar binnen trekt en vervolgens bij de inademing je buik naar buiten te duwen; terwijl je schouders ontspannen blijven. Daarnaast kan je bijvoorbeeld een ‘sirene’ zingen op de letter M of een willekeurige klinker. Begin zo laag als je kan en zing naar zo hoog als je kan, en vervolgens weer omlaag naar je laagste noot. Deze oefening is goed voor je stem omdat je zo je complete bereik meepakt. En denk eraan, het hoeft niet mooi te zijn, belangrijker is dat je je stem gaat verkennen vanuit een ontspannen mindset!
Naast lesgeven als zangcoach ben je ook zangeres, songwriter en producer. Dat klinkt redelijk badass. Hoe is het om als zelfstandige vrouwelijke artiest in de muziekindustrie te werken?
De muziekindustrie is pittig en zo’n beetje alles wat mensen erover zeggen is waar. Het is competitief, hard en er is veel vriendjespolitiek. In de ongeveer 10 jaar dat ik nu in deze industrie mijn dromen waar probeer te maken heb ik veel geleerd. Vooral dat die dingen die ik hierboven noem – competitie en vriendjespolitiek – niet per sé slecht zijn. Er is competitie omdat er veel meer muzikanten zijn dan dat er bekend kunnen worden. In plaats van zeuren over de concurrentie weet ik nu dat ik die energie beter in mijzelf kan stoppen om zo’n goed mogelijke artiest te worden. Dus ben ik gaan songwriten met en voor mensen die dit beter konden dan ik, met de intentie zoveel mogelijk van ze te leren. Als mensen mij kritiek geven dan vraag ik om uitleg zodat ik mezelf kan verbeteren. Ik heb mezelf leren produceren, doe mijn eigen zang opnames en heb geleerd mijn vocal opnames goed te mixen. En daarbij volg ik sinds kort ook danslessen zodat ik leuke dansjes kan doen (zonder om te vallen) op hoge hakken. Je kan tegenwoordig zóveel zelf leren en ontwikkelen, ook mede dankzij het Internet, dat je jezelf als artiest eigenlijk achterstelt als je dit niet doet. Daarnaast is het begrijpelijk dat een label of publisher liever in zee gaat met een artiest die al behoorlijk aan het complete plaatje voldoet. Er is immers genoeg aanbod hè!? En tja, wat betreft die vriendjespolitiek… ik werk ook liever samen met mensen die ik leuk vind. So who am I to judge?
At the end of the day denk ik dat je dromen waar proberen te maken in de muziekindustrie hetzelfde is als in welke andere industrie. Voor je passie gaan, authentiek blijven en je dromen achterna gaan vergt altijd kracht en hard werken. En dat is denk ik maar goed ook. After all, would you enjoy your achievements as much if they came easily?
Wil je ILITSYA persoonlijk volgen? klik dan hier.

Volg ons op Social Media