logo
Instagram
Top

CHILL THE F*CK OUT: deel 1

Onzekerheid, stress, angst, vermoeid; lage emoties die de laatste tijden veel te veel levens besturen en daardoor burn outs en depressies veroorzaken. Zelfs bij jongeren en jongvolwassenen, wist je dat 1 op de 5 jongeren symptomen vertoont van een burn-out? Wat is het verband tussen deze burn outs/ depressies en de maatschappelijke druk? En wat kunnen we eraan doen om het te voorkomen of eventueel te bestrijden?

Wij gingen rond de skype tafel met professionals om hun de oren van het lijf te vragen over hoe dit precies allemaal zit en hoe we die maatschappelijke druk naast ons kunnen neerleggen.
Welkom bij het eerste deel van CHILL THE F*CK OUT!

Voor dit eerste deel zijn wij om de skype tafel gegaan met Danielle van Rebels Only Coaching. Danielle helpt de rebel in jou te activeren. Ze helpt jongeren om zichzelf en hun kracht te ontdekken en hun eigen pad te volgen, door sterker in hun schoenen te staan en los te komen van verwachtingen of oordelen van anderen. We stelden haar de vragen;

Wat is nou precies die maatschappelijke druk?

Een luxe probleem
Danielle: “Er is een model in de psychologie, de piramide van Maslow, dat ervan uitgaat dat je eerst in je basisbehoeften moet voorzien (onderdak, voeding, gezondheid etc.). In onze samenleving zijn deze basisbehoeften (over het algemeen) ruimschoots voorzien en daardoor ontstaat er meer ruimte om na te denken over de vraag “wat wil ik?”. 

Keuzestress
Veel meiden die Danielle coacht geven aan geen antwoord te kunnen geven op de vragen “wie ben ik en wat wil ik?”. Dit maakt hen onzeker over zichzelf. Als jongere en jongvolwassene begint vaak de zoektocht naar die eigen identiteit, vroeger werd die identiteit bepaald door maatschappelijke omstandigheden zoals; religie, sekse en sociale klasse vertelt Danielle. Maar tegenwoordig worden we gezien als een op zichzelf staande individu; we kunnen zelf kiezen wat we willen worden, wie we willen zijn en creëren dus onze eigen identiteit. Ze noemen deze maatschappij daarom ook wel een meerkeuzemaatschappij.

Leena: “We zijn dus de artiest van ons eigen kunstwerk (ons leven) maar gaan daardoor ook piekeren over of wij wel of niet de juiste keuzes maken, dit zorgt voor extra druk”

Social Media en status
Door het gebruik van social media wordt die druk bij velen alleen maar erger, we delen tegenwoordig alles van ons leven met de hele wereld en we houden er ook van om andere mensen hun leven te volgen.

Danielle: “Doordat we elkaars leven nu veel meer in detail kunnen zien en volgen is er een fenomeen ontstaan dat in de psychologie ook wel ‘fear of missing out’ wordt genoemd: bang zijn om iets te missen. Dit zorgt ervoor dat je denkt dat je ook alles tegelijk wilt doen, want dat doen anderen toch ook?”.

Dus ook al heb je eigenlijk geen zin, of ben je moe of down, je hebt toch het gevoel dat je naar dat ene festival moet gaan of erbij moet zijn als vrienden iets organiseren, want wat mis je als je dat niet doet? En we delen dan vervolgens ook ‘hele leuke’ foto’s van het festival (waar we eigenlijk totaal geen zin in hadden) met als caption “best day of my life”. We willen dus altijd maar aan de buitenwereld laten zien dat het geweldig met ons gaat en delen maar al te graag alle highlights uit ons leven, we hebben een angst om buitengesloten te worden.

En is die maatschappelijke druk er echt of leggen wij die onszelf op?

Danielle: “Ik denk wel degelijk dat er tegenwoordig grotere druk ligt, ook bij jongeren. Wat ik ook zie is dat jongeren veel van zichzelf eisen, vooral meiden willen vaak alles perfect doen en aardig gevonden worden. De lat wordt dus te hoog gelegd waar ze nooit allemaal aan kunnen voldoen. Als coach onderzoek ik samen met de jongere waar deze behoefte vandaan komt. Vaak is dat iets wat te maken heeft met de opvoeding en het familiesysteem. Als je hier zicht op hebt, kun je vervolgens werken aan het maken van andere keuzes.

Onderzoeken tonen aan dat er steeds meer burn-outs ontstaan op jonge leeftijd. De stress is dus wel degelijk hoog voor veel jongeren. Aan de andere kant zie ik dat de ene persoon hier gevoeliger voor is dan de ander. Hoe je omgaat met de druk van buitenaf daar valt aan te werken. Wat ik ook vaak zie is dat jongeren eerst een tijd over hun eigen grenzen heengaan en dan (soms te laat) tot het besef komen dat het zo niet langer kan. Zelf heb ik ook een burn-out gehad en ook al was dit een van de heftigste periodes in mijn leven, ik heb er enorm veel van geleerd. Ik weet nu beter hoe ik kan zorgen voor balans in mijn leven en wat ik nodig heb om me fijn te voelen”.

 

Voel jij ook veel druk vanuit de maatschappij? Het gevoel alsof je altijd goed moet presteren en de juiste keuzes moeten maken? Zou je het fijn vinden om dit met een coach te bespreken? Neem dan contact op met Danielle.

Danielle van Weert

Rebels Only Coaching
IG: @rebelsonly_coaching

 

 

In deel 2 van CHILL THE F*CK OUT! bespreken wij met Evelien (burn-out coach) wat de symptomen zijn en hoe je ermee om moet gaan (en voorkomen). Tot volgende week!

Volg ons op Social Media