logo
Instagram
Top

Hoe vind je balans als HSP’er?

We zijn allemaal gevoelig voor prikkels alleen heeft de één daar meer last van dan een ander. Wanneer je hier gevoeliger voor bent wordt dit ook wel hoogsensitiviteit genoemd. Je hebt hier vast wel eens van gehoord maar wat houd het nou precies in? Ben jij ook een HSP’er? En hoe kun je jezelf het beste in balans houden wanneer je een HSP’er bent?

Wat houdt HSP eigenlijk precies in ?
HSP = High Sensitive Person. Wanneer je hoogsensitief bent dan ben je meer dan gemiddeld gevoelig voor indrukken en prikkels, signalen en details vallen jou dan ook vaker op. Je bent dus eigenlijk een grote spons die alles opzuigt. Dit kan ontzettend vermoeiend zijn en kan er dan ook voor zorgen dat je uitgeput thuiskomt na een dag waar je continue met mensen bent geweest. Wanneer je je hooggevoeligheid nog niet goed beheerst en nog geen tools hebt om jezelf af te sluiten dan kan het voorkomen dat je chronische vermoeidheid ervaart (in het ergste geval kan dit leiden tot een burn-out).

Een aantal kenmerken van een HSP’er

  1. Extra gevoelig voor prikkels en daarom kun ze zich vaak ongemakkelijk voelen in openbare ruimtes.

  2. Houdt van stilte en rust en trekt zich graag terug.

  3. Eigen emoties en emoties van anderen worden intenser ervaren.

  4. Dromerig en een fantasierijke innerlijke wereld.

  5. Voelt stemmingen en sferen goed aan.

  6. Perfectionistisch.

  7. Oog voor details.

  8. Creatief.

  9. Interesse in spiritualiteit.

  10. Hebben er een hekel aan om geobserveerd te worden.

Wij spraken Annoushka Presentacion van Power House Company, zij is authentic life coach en is zelf een HSP’er.

Annoushka, please help us out! Hoe vind je je balans als HSP’er in deze maatschappij? (prestatiegericht, succes gericht, achter de feiten aan rennen etc.).

Om je balans als HSP’er te kunnen bewaren is zelfkennis key! Het klinkt misschien wat cliché, maar toch is het zo. Je hebt namelijk een uitgangspunt nodig om in balans te kunnen houden; en dit uitgangspunt ben jij als persoon. Wat zijn jouw dromen? Jouw wensen, ambities en doelen? En wat is jouw definitie van succes? Het kan heel goed zijn dat jouw beeld van succes totaal niet overeenkomen met die van jouw ouders, vrienden of zelfs jouw werkgever. En ondanks dat het misschien wat tegendraads voelt is dat helemaal niet erg. Het gaat niet om goed of fout. De antwoorden op deze vragen zeggen iets over wie jij bent als persoon, hoe jij je leven wilt leven en nog belangrijker waar jij gelukkig van wordt. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om bij alle keuzes die je maakt dicht bij jezelf te blijven, vooral als HSP’er.

Als je weet waar je naartoe wilt (dat kan variëren van een dream job tot de state of mind ‘ik wil gelukkig zijn’) kan je de stappen bepalen om daar te komen. Je kan per stap ook bedenken wat voor jou een succesvol resultaat is, je kan ook per stap bedenken wat of wie je nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken. Het punt is dat je, door zelfinzicht en een helder beeld te hebben van wat je wilt, in drukke of veeleisende periodes je minder snel laat meesleuren door de verwachtingen van anderen. Door af en toe weer stil te staan bij jouw eigen droomdoelen, kan je de afweging maken of je je (nog) met de juiste dingen bezighoudt en of je nog op het juiste pad bent. Zo houd je de regie over wat jij wilt en belangrijk vindt en stap je minder snel in welbekende valkuilen; jezelf wegcijferen omwille van anderen of opgeslokt worden in wat buitenwereld van jou verwacht.

Luisteren naar je emoties is voor een HSP’er nog belangrijker, maar hoe kun je dat ontwikkelen?

Je zei het eerder ook; een HSP’er is te vergelijken met een spons. Je neemt werkelijk alles op; al het positieve maar ook de negatieve prikkels en vibraties. Logischerwijs reageer je op deze prikkels wat doorwerkt in jouw eigen emoties. Ik weet als geen ander dat het behoorlijk lastig kan zijn om met deze (soms heftige) emoties om te gaan.

Het goede nieuws is dat je kan het kan leren, door goed te luisteren naar jouw emoties. Hoe doe je dit? Luisteren naar je emoties is niets anders dan voelen wat er op dat moment aan de hand is en hierbij stilstaan.

Stel je voor; je hebt een gesprek gehad met een vriend(in) en na afloop voel je je leeg en geërgerd. Zoek dan een rustig plekje op en ga bij jezelf na hoe het gesprek is gegaan. Wat was de toon van het gesprek? Wat vond je er prettig aan en wat niet? Wat heeft het gesprek zelf met jou gedaan? En ten slotte; zijn dit werkelijk jouw emoties of reageer je op de emoties van iemand anders doordat je hebt gesponst? Het kan heel goed zijn dat jij je rot voelt omdat de ander zich rot voelde. En hoe sympathiek dat ook is, is het voor jouzelf beter om daar zo snel mogelijk weer uit te stappen.

Hier komt het belang van zelfkennis weer om de hoek kijken. Waar krijg je een energielek van? Denk hier goed over na. Dit is namelijk hele belangrijke informatie. Het geeft namelijk gaat immers om jouw well-being. Luister naar je gevoel. Voel je je blij en energiek dan doe je hetgene wat op dat moment goed voor je is. Voel je je down en lusteloos? Heb je geen zin om naar een feestje te gaan of heb je een slecht gevoel bij een bepaald project? Sta hier dan even bij stil en bedenk wat je kan doen om dit te veranderen. In deze situaties stel ik mezelf de vraag: wat heb ik nu nodig? Is het antwoord: ik kan er even niets meer bij hebben. Zeg bijvoorbeeld dingen af waar je nog onderuit kan. In je werk of op school is het soms lastig als we eenmaal ‘ja’ hebben gezegd, maar probeer dan je privéleven zo clean mogelijk te houden met dingen waar je achter staat en energie van krijgt. Gun jezelf een moment om weer tot jezelf te komen.

TIP
Mijn tip? Toon jezelf wat liefde en zorg dat je elke dag tijd reserveert om weer in balans te komen. In het begin voelt het wat onwennig om op deze manier bij je emoties stil te staan, maar je zal merken dat je er steeds behendiger in wordt en het op een gegeven moment zelfs onbewust gaat doen. Give it a try!

Annoushka is echt een zonnestraal, wij worden helemaal blij van haar energie! Wil je in contact komen met deze powerbabe? 

Instagram: @powerhouse.coaching
http://www.powerhousecompany.nl/

Volg ons op Social Media