logo
Instagram
Top
Seks vragen

Sexpert Mandy Ronda over hoe je je vrouwelijkheid en vrouwelijke energie

tantra

Dit artikel is geschreven door Leena

Tantra, seks, seksuele energie, vagina… jup I just said it all. Onderwerpen die vandaag de dag nog steeds een beetje taboe lijken, althans dat idee heb ik. Hoe hip we ook kunnen zijn, toch lijkt het alsof we nog steeds ontzettend stiff zijn met heel veel dingen. Zo ook in onderwerpen die te maken hebben met seksualiteit. We hebben dus ook geen flauw idee hoe krachtig en bijzonder wij vrouwen zijn, het is hoog tijd om dat te gaan beseffen en deze pussy taboes te doorbreken. In deze serie gaan wij jullie helpen meer in jullie vrouwelijke krachten te laten staan. Welkom bij het derde deel van deze taboe brekende serie, dit is ‘PUSSY POWER’.

Voor het derde deel van Pussy Power besloten wij een expert in te schakelen, beter gezegd dé sexpert van Nederland, namelijk: Mandy Ronda. Misschien kennen jullie haar nog van tv, zij was namelijk de seksjuf bij Spuiten&Slikken! Wij stelden haar vragen over vrouwelijkheid en vrouwelijke energie.

Allereerst, wat houdt vrouwelijke energie in?
Mannelijke en vrouwelijke energie hebben wij nodig om in balans te zijn in ons leven, zo hebben wij yin en yang, zwart en wit en zo dus ook plus en min. Mandy legt uit “Vrouwelijke energie is in essentie de minpool: ze is receptief, ontvankelijk en heeft de kwaliteit van openen en overgave.”


Benieuwd naar tantra? Klik hier 


Hoe kunnen wij vrouwen ons meer vrouwelijk voelen?
“Vrouwelijkheid ziet er voor iedereen anders uit. De één heeft een hekel aan hakken, jurken en lippenstift en de ander vindt het geweldig. You don’t know what you like until you’ve tried. Met andere woorden: onderzoek alles wat in jouw ogen ultiem vrouwelijk is en ontdek wat wel en niet bij je past, waardoor jij je vrouwelijker gaat voelen.

Mijn realisatie van hoezeer ik verwijderd was van mijn vrouwelijkheid en vrouwelijke seksualiteit kwam vooral toen ik voor het eerst in een grote vrouwencirkel was, op een ‘Rainbow Gathering’ in Brazilië. We waren allemaal naakt en deden een ‘angel walk’ waarbij we om de beurt door een tunnel van ‘sisters’ liepen en gestreeld en toegezongen werden. Je zou er de kriebels van kunnen krijgen maar ik realiseerde me toen dat ik eigenlijk geen vrouwen om me heen had in mijn leven. Dat ik vrouwen en daarmee ook mijn eigen vrouwelijkheid wantrouwde. Ik had me gedissocieerd van vrouwzijn na seksueel misbruik als tiener; vrouwzijn stond voor mij synoniem aan (onveilige) kwetsbaarheid.

Long story short; je zou eens om je heen kunnen kijken en reflecteren op hoe je vriendschappen zijn met andere vrouwen. Je meer met andere vrouwen verbinden kan helpen je eigen vrouwelijkheid ook meer te ontdekken en toe te laten. Uiteindelijk gaat het altijd om lagen afpellen; je hoeft niks extra’s te kunnen, weten of doen; je hoeft alleen maar los te laten.”

mandy ronda instagram

Volg Mandy ook op Instagram, klik hier. 

Waarom is het van belang om ons vrouwelijk te voelen? Welke meerwaarde heeft dit voor ons Zijn?

“Als je je niet ‘vrouwelijk’ voelt, terwijl je je wel als vrouw identificeert (cis-vrouw heet dat, zowel gender als identiteit is vrouw), kun je je afvragen of je je ‘heel’ voelt. Waarschijnlijk heb je het gevoel dat je iets mist en onder het gemis zit een verlangen. Dat verlangen is iets heel moois; dat mag je volgen. Grote kans dat je stukken van jezelf tegenkomt die je om wat voor reden dan ook lang verborgen hebt gehouden. Alles zit al in je, dus laat alles er ook zijn… Wanneer je bovendien heteroseksueel bent, heeft het ‘claimen’ van je vrouwelijkheid ook als voordeel dat je de polariteit verhoogt t.o.v. mannen. Net als bij een batterij, werkt aantrekkingskracht op z’n best wanneer de twee polen sterk zijn. Jij als vrouw de minpool en hij als man de pluspool. Als jij vrouw ‘mag’ zijn en hij man ‘mag’ zijn, is het (romantische/seksuele) magnetisme heel groot en dat komt een relatie ten goede.”

 


21-daagse orgasme challenge van Mandy Ronda


Hoe kom je er dan achter waar je naar verlangt?
“Goede vraag. We zijn in onze geïndustrialiseerde maatschappij zo afgescheiden geraakt van ons gevoel en leven ontzettend vanuit ons hoofd, vanuit het denken en rationaliteit. De Cartesiaanse body-mind split heerst vooral in het Westen maar daarbuiten is de link tussen lichaam en geest vanzelfsprekend.
We leren beter voelen (wat we verlangen), als we überhaupt weer meer leren voelen. Dat gaat het beste via het lichaam; zeker voor vrouwen. Mannen zijn meer gebaat bij (stilzittende) meditatie, vrouwen bij iets dat meer dynamisch, aards en lijfelijk is. Je lichaam is heel eigen-wijs; het weet het altijd beter. Ga met je lijf werken: beweeg, sport, dans, ontwaak je zintuigen. Ga een dans leren, doe aan lichaamswerk, laat je masseren, verdiep je in tantra. Voel!”

Cartesiaans volgens Wikipedia: “De cartesiaanse twijfel of methodische twijfel is in de filosofie van René Descartes een manier van zoeken naar zekerheid door systematisch aan alles te twijfelen”

Hoe kan het dat het toch zo’n taboe is? Waarom zijn wij (niet allemaal) zo bang voor onze vrouwelijke kant?
“Vrouwelijke seksualiteit is iets heel krachtigs; de vrouw is een enorm erotisch wezen met de gave nieuw leven te baren. In oudere, paganistische samenlevingen, werden vrouwen en Moeder Aarde vereerd. Zij hadden respect voor die kracht. Maar dat is een kracht die mannen niet hebben, wat veel mannen in de patriarchale samenleving doodsbang maakte. Die bange mannen hebben deze onderdrukt en tot iets slechts vermaakt. Heksen waren priesteressen van vruchtbaarheid. Ze worden vaak afgebeeld op een bezem (symbolisch voor de fallus!) en vliegend langs de maan – ook weer een vrouwelijke planeet, Grootmoeder Maan, in verbinding met water, gevoelens en emoties). Deze afbeeldingen symboliseerden de hallucinogene lust verhogende zalfjes die ze op hun liezen smeerden. Zij werden voor hun krachten en het werken met de natuur en hun eigen erotische natuur op de brandstapel gegooid.

Eva en Lilith waren oorspronkelijk 1 vrouw en werden gescheiden; de kuise Eva en de verleidelijke Lilith. Vrouwen zijn met dat zelfde gedachtegoed opgegroeid en zijn ook bang geworden voor hun eigen seksualiteit – of erger nog, gaan geloven dat die er niet mag zijn of er überhaupt is. Van daaruit is ook de dubbele moraal ontstaan van mannen als casanova’s die stoer zijn wanneer ze scoren en vrouwen die sletterig zijn als ze meerdere bedpartners hebben. Dat stigma verhoogt de prestatiedruk bij mannen (die heus niet altijd zin hebben) en onderdrukt de vrouwelijke seksualiteit. Gelukkig gaan steeds meer vrouwen hun vrouwelijke seksualiteit claimen en vrouwen daarin inspireren en begeleiden is mijn missie.”

Paganisme = de Engelse vertaling van ‘Heidendom’. Het woord paganisme is afgeleid van het Latijnse paganus, wat bewoner van het (platte)land betekent. 

Een fallussymbool is een object in de vorm van een erecte penis, dat symbool staat voor mannelijke kracht (viriliteit) en vruchtbaarheid. 

Onze seksuele energie zit vaak helemaal verstopt en is volledig onderdrukt. Dit heeft (mijn mening) ook te maken met ons negatieve zelfbeeld. Door continue onszelf naar beneden te praten en onszelf te vergelijken met anderen. Wij vrouwen zien bijvoorbeeld in de media heel veel beelden van ‘perfecte’ vrouwelijke lichamen (gelukkig veranderd dit momenteel), waardoor we denken dat wij vrouwen alleen mooi zijn wanneer wij dat ‘perfecte’ lichaam hebben. Hierdoor houden we onszelf tegen om te genieten van het leven, om plezier te hebben en om passie te beleven. Dit blokkeert dus ook de stroom onze seksuele energie omdat we niet accepteren wie we in werkelijkheid Zijn. Klopt dit?
“Die onderdrukking van vrouwelijke seksualiteit heeft heel diepe wortels, gaat generaties terug. Dat slaan we ook niet in één keer om. En inderdaad, (social) media met de ‘perfecte’ plaatjes, filters en photoshop, draagt niet bij aan een positief zelfbeeld en het is niet gemakkelijk om je sexy te voelen als je continue onwerkelijke lichamen en gezichten ziet waarmee een schoonheidsideaal wordt neergezet waar jij misschien niet aan voldoet. Toch komt sexyness en je seksuele energie van binnenuit. Wanneer je je ontdoet van hoe jij en jouw seksualiteit eruit zou moeten zien, van schaamte en schuldgevoelens, van negatieve overtuigingen over (jouw) seksualiteit die je in de loop van je leven hebt opgebouwd – dan ontstaat de ruimte om jouw authentieke seksualiteit te laten stromen.

Wat is jouw gouden tip om die seksuele vrouwelijke energie weer te laten stromen, zodat wij volledig in onze kracht kunnen gaan staan?
“Ik heb speciaal daarvoor – op basis van de lange weg die ik zelf heb afgelegd van schaamte en schuldgevoelens naar empowerment en belichaming van mijn seksualiteit – het Shamelessly Sexy Lifestyle programma ontwikkeld: een 12-weeks online coaching programma, opgedeeld in de modules Mind, Body, Soul met elke week een ander thema. Hierin heb ik alle elementen opgenomen die mij zelf in de afgelopen 10 jaar hebben geholpen alles wat in de weg zat los te laten, om meer te kunnen genieten van mijn vrouwzijn, lijf en seksualiteit. En dus van het leven. Want je seksualiteit is daar inherent aan gekoppeld. Je bent er immers van gemaakt.”

Wij zijn super benieuwd wat je van dit artikel vond! Heb je iets opgestoken van het interview?
Mocht je nog vragen hebben of nieuwsgierig zijn, neem dan gerust een kijkje op de website van Mandy.

Post a Comment