logo
Instagram
Top
reflectie innerlijke wereld

De wereld die je ziet is een reflectie van je innerlijke wereld

reflectie innerlijke wereld
Dit artikel is geschreven door Odile

Social media is niet meer weg te denken in onze huidige maatschappij. En zo heeft een app als Instagram grote invloed op ons dagelijks leven. Het gras lijkt daar altijd wel groener aan de overkant. Alles kan beter, mooier of dunner. Maar waar komt dat continue vergelijken toch vandaan? En waarom doen we dit eigenlijk?

Handboek spiegelen
Spiegoloog (hoe mooi als je jezelf zo kunt noemen!) Willem de Ridder schreef in zijn boek ‘Handboek Spiegelogie’ het volgende: “Het is niet per se de reflectie naar anderen, maar vooral dat wij zo druk bezig zijn mét anderen. Wat doet pietje en wat doet puk? Zij is dunner, zij is knapper, zij is bruiner, hij is slimmer, hij is rijker. Maar eigenlijk zien we continu onszelf. We zien ons eigen zelfbeeld, maar zoeken bevestiging daarvan door naar anderen te kijken”.

Babe X
Neem als voorbeeld babe X. Ze heeft een prachtig lichaam, maar niet in haar eigen ogen. Ze vindt dat ze te kleine borsten heeft en heeft last van cellulitis. Haar hart is gebroken door haar ex; zijn nieuwe vriendin heeft wél ‘grote’ borsten. En ook nog eens een gave huid. Wanneer babe X op het strand ligt, lijkt het alsof er alleen maar vrouwen rondlopen met volmaakte cupmaten en een egale huid.

Hierdoor raakt babe X verdrietig. Een stemmetje in haar hoofd staat op repeat: “Zie je, ik bent niet goed genoeg. Ik heb inderdaad kleine borsten en cellulitis. Waarom ben ik niet zo perfect als al die andere meiden? Ik snap wel waarom mijn ex me verlaten heeft”. Onafgebroken is deze babe zoekende naar bevestiging van haar negatieve zelfbeeld. Komt dit je stiekem bekend voor?


Wil je de controle terug over je leven? Klik dan hier. Jezelf zien

Willem de Ridder beweert dat als een persoon naar iemand anders kijkt, alleen maar zijn eigen overtuigingen en ideeën ziet. Je kijkt dus in de spiegel en ziet alleen maar jezelf. Misschien kan iemand vinden dat babe X kleine borsten en cellulitis heeft, terwijl een ander weer heel anders naar haar kijkt: “Wat een prachtige vrouw! Wat een mooie ronde billen en perfect gevormde borsten”.

The Social Comparison Theory
Ik kan wel gaan zeggen dat je moet stoppen met naar anderen te kijken. Dat het geen zin heeft. Maar ik denk dat het ergens ook wel bij ons mens zijn hoort.
Zo ontwikkelde psycholoog Leon Festinger in 1954 ‘The Social Comparison Theory’. Deze theorie is gebaseerd op de gedachtegang dat mensen de drive hebben om zichzelf te evalueren. Door meer te weten te komen over hun capaciteiten en vaardigheden of het beoordelen van hun mening, hebben ze de neiging zichzelf met anderen te vergelijken.

Het beeld wat babe X in haar hoofd had geschetst, is dus eigenlijk alleen haar eigen gecreëerde werkelijkheid en niet de werkelijkheid van een ander. Is dat even een opluchting!

Onszelf vergelijken zodat we kunnen groeien?
Zolang je jezelf niet omarmt zoals je bent en altijd je focus naar anderen verschuift, zal er altijd iemand knapper, rijker of succesvoller zijn. Besides that… er zal sowieso altijd iemand rijker, knapper of succesvoller zijn, maar niemand is zoals JIJ. En dat maakt jou nou zo freakin’ AMAZEBALLS!

Vergelijken gebeurt. We zoeken naar vergelijkende informatie om ons heen. Maar we kunnen het vergelijken misschien wel omdraaien naar iets positiefs. Vergelijken met anderen kan mooi zijn. Zo kan babe X alle chicks (jup, dat rijmde) van haar Instagram verwijderen die haar negatieve zelfbeeld bevestigen en powerbabes gaan volgen die bewust bezig zijn met zelfliefde. Wanneer babe X dan weer voor de zoveelste keer op een dag haar Instagram opent, is de kans minder groot dat zij zichzelf gaat vergelijken met anderen in negatieve zin.

Babe X kiest er dan bewust voor om zichzelf te omringen met positieve vibes van vrouwen die bijvoorbeeld hebben geworsteld met een negatief zelfbeeld. Vrouwen die dankzij deze innerlijke struggles stapje voor stapje geleerd hebben om van zichzelf te houden. Focus op wat je wél hebt, in plaats van wat je niet hebt. Accepteer jezelf zoals je bent. Want ook jij mag er ZIJN!

Post a Comment