logo
Instagram
Top
gevolg negativiteit

Hoe negativiteit je lichaam beïnvloedt en hoe je dat kan doorbreken

gevolg negativiteitDit artikel is geschreven door Charlie

In de hondenkak gaan staan, die spijkerbroek zit toch te strak, bad hairday, soms is alles gewoon helemaal K*T. We kennen het allemaal. De negativiteit in je gedachten slaat op hol. En, babe, weet je, je mag best chaggie zijn en ermee zitten. Niemand kan constant happy-de-peppy zijn, dat weten we al te goed. Maar hoe zit het nou als je in een negatieve spiraal terecht komt? Wat voor invloed heeft dat op je lichaam?

Hormonen zijn één van de belangrijkste regelaars van het lichaam. Ongeveer ieder proces wat in ons lichaam afspeelt heeft onder andere met hormonen te maken. Bijvoorbeeld het proces van honger hebben, moe worden en ook van onze menstruatie. Tijdens onze menstruatie gebeurt er een hele hoop. De hormonen gieren door ons lijf en sturen allerlei organen aan, met natuurlijk het belangrijkste, onze baarmoeder. Sommige van ons kunnen dan wat cranky zijn tijdens de tijd van de maand. Of ineens lekker gaan janken. Ja, you know, hormonen.

Al deze processen beginnen vaak bij de hersenen. Maar de hersenen kunnen beïnvloedt worden, namelijk door jou en je gedachten en gevoelens. Net zoals jij cranky wordt tijdens je menstruatie, kan het ook vice versa. Jij kan lichamelijke symptomen veroorzaken door middel van negatieve gevoelens. Dus je lichaam heeft controle over jou, maar jij ook over je lichaam.


Wil je meer controle over je leven? Zo krijg je dat! 


Misschien gebeurt er niet zoveel als jij even één rotdag hebt. Maar als je in een spiraal van negativiteit vast komt te zitten beginnen je hersenen somberheid- en stresshormonen af te geven. Ja, stresshormonen, misschien ben je niet gestresst, maar deze hormonen hebben veel te maken met negatieve emoties en dus ook negativiteit.

Na een paar dagen van negativiteit en somberheid zul je het al merken. Je bent meer vermoeid, futloos, je wilt meer eten of juist minder eten, je hebt niet echt zin om dingen te ondernemen. Je netflixaccount maakt overuren. Blijf je hangen in de negativiteit dan zullen de symptomen verergeren en meer symptomen zich voor doen. Het gaat dan steeds meer in de richting van burn-out en depressie symptomen. Dat wil niet zeggen dat je een burn-out of een depressie te pakken hebt (hierbij zijn de levels van somberheid- en stresshormonen vaak veel hoger), maar het zijn als het ware alarmbellen van je lichaam dat je iets moet veranderen. Een noodkreet, van; joehoe help mij en stop die gedachten, please. Deze hormonen hebben namelijk een flinke impact op je lichaam en organen.

Wees er bewust van dat jij je lichaam onder controle hebt en dat je met gedachten en gevoelens veel kunt betekenen. Dit is een belangrijk stuk zelfliefde.

Zit je vast in de spiraal? Probeer, hoe moeilijk het is, de negativiteit te doorbreken. Deze tips werken vaak goed:

– Lichaamsbeweging is gezond voor lichaam en geest. Terwijl je aan je conditie en kracht werkt, maak je namelijk happyhormonen aan.

– Een gratitude lijstje zet je gedachten om naar positiviteit. Het helpt je te herinneren waar jij dankbaar voor bent.

– Omgeef jezelf met vrienden en familie, plezier en liefde werkt altijd goed tegen negativiteit.

– Geen tip, gewoon wat liefde; you’re totally unique, magic and worth it. You are loved.

Luister naar je lichaam, want je lichaam luistert ook naar jou.

Post a Comment