logo
Instagram
Top
zelfacceptatie

Acceptatie + jezelf = zelfliefde

zelfacceptatie
Soms is het moeilijk om jezelf lief of zelfs maar leuk te vinden. Als je ruzie hebt gemaakt bijvoorbeeld. Of als je een verjaardag bent vergeten. Maar ook oppervlakkige zaken als een enorme unit van een puist op je kin kunnen ervoor zorgen dat je (te) kritisch bent op jezelf. Natuurlijk is zelfreflectie goed en zelfs nodig, maar je hoeft jezelf niet tot op het bot of tot diep in de id te ontleden. De mens is nu eenmaal niet onfeilbaar en guess what? Jij ook niet. Dus…

Accepteer dat je haar vandaag een eigen leven leidt. Accepteer dat je nu gewoon even geen inspiratie hebt. Accepteer dat je telefoon uit 2016 komt. Accepteer dat je die laatste 5 kilo er nooit af krijgt, hoe je jezelf ook afbeult tijdens bodypump. Accepteer dat je maar 176 volgers hebt op da gram en dat je nooit een influencer wordt. Accepteer liefde. Accepteer dat je in Nederland woont en niet in een palmhut op het strand van Tahiti. Accepteer dat je geen geld hebt om uit eten te gaan. Accepteer dat je zus knapper is dan jij. Accepteer dat je vrienden soms leuke dingen doen zonder jou. Accepteer dat je een rommelkont bent. Accepteer dat je in een heks verandert als je ongesteld bent. Accepteer dat je niet zo attent bent als die ene vriendin die voor elke mogelijke gelegenheid onder de zon een kaartje klaar heeft liggen. Accepteer dat je geil wordt van clowns. Accepteer dat je nieuwe kledingmaat 40 is en misschien wel nooit meer 36 wordt. Accepteer dat je baby soms kut is. Accepteer dat je steil haar hebt en geen krullen (of andersom). Accepteer en omarm je rare hobby’s en interesses. Accepteer je sproeten, moedervlekken en littekens. Accepteer je ouders, het zijn tenslotte ook maar mensen. Accepteer dat je single bent. Accepteer dat je geen huis kunt kopen. Accepteer dat je dik wordt van lekker eten en moet sporten voor een goed lichaam. Accepteer dat je niet kunt vliegen of onder water kunt ademen. Accepteer dat je, nu je op 9-hoog woont zonder lift, een kat moet nemen in plaats van een hond. Accepteer mensen die een andere levensovertuiging hebben dan jij. Accepteer dat je ouders geen fan zijn van je lover. Accepteer je rimpels. Accepteer dat je ziek bent. Accepteer dat stoppen met roken nu niet lukt. Accepteer dat je in een huis woont waar huisdieren niet toegestaan zijn. Accepteer dat jouw Zweinstein-brief nooit komt en je nooit zult chillen met Harry Potter. Accepteer dat je liever op de bank ligt dan in de club staat. Accepteer dat je geen wodka meer kunt drinken omdat je elke keer zonder onderbroek op de bar eindigt. Accepteer dat je vent niet romantisch is en dat jij dus degene bent die een kaarsje en een wijntje regelt. Accepteer dat je niet kunt zingen en meld je af voor die talentenjacht. Accepteer je eigenheid. Accepteer afwijzing. Accepteer dat je klinkt als een ezel met kinkhoest als je heel hard moet lachen.

Kortom, accepteer jezelf.*

 

*Laat het heel duidelijk zijn dat ik niet vind dat je niet aan jezelf moet werken of jezelf moet proberen te verbeteren, maar soms is het gewoon wat het is en dat is oké.

Post a Comment