logo
Instagram
Top
breathe

Hoe overleef ik… Keuzestress

breathePhoto by Max van den Oetelaar

De wereld van tegenwoordig zit vol met mogelijkheden. We krijgen elke dag zo veel informatie binnen dat het maken van keuzes alleen maar lastiger wordt. Daarbij heeft de enorme druk van de mensen om ons heen – offline én online – een enorme invloed op welke beslissingen we nemen. Of we dat nu willen of niet. We hebben er zelfs een woord voor bedacht: keuzestress. Wat is het en hoe komen we ervan af?

De dag hangt aan elkaar met keuzes. Je kiest of je opstaat of nog eventjes snoozed, je kiest wat je aantrekt die dag en je kiest of je vandaag je haren loslaat of opsteekt. Keuzestress krijg je doordat er zó veel mogelijkheden zijn, dat jij niet meer weet wat je moet kiezen. Meestal kies je daarom niks meer, of dat wat een ander zegt dat je moet doen. Dat is wel zo makkelijk. Maar we weten allemaal dat we via de makkelijke weg niet gaan komen waar we willen zijn. Daarom hieronder vijf tips om van die keuzestress af te komen:

Heb het grote plaatje duidelijk
De eerste tip die ik je mee wil geven is om the big picture duidelijk te hebben. Neem de tijd om te bedenken waar je uiteindelijk heen wilt. Over een jaar, waar wil je dan staan? Wie wil je zijn? Wat wil je doen en hoe ziet jouw dag er dan uit? Als je dit duidelijk hebt, kun je bij alle lastige keuzes aan jezelf vragen welke optie bijdraagt aan dat plaatje waar jij naartoe wilt groeien. Op die manier maak je het gemakkelijker voor jezelf om iets te kiezen.

Haal zo veel mogelijk opties weg
Een andere tip is om zo min mogelijk opties te hebben. Weet je niet wat je aan moet trekken in de ochtend? Misschien wordt het eens tijd dat je je kast eens flink opruimt. Hoe minder kleren, hoe minder keuze en des te makkelijker het wordt om ‘s ochtends jouw outfit bij elkaar te rapen.


Stress is ontzettend slecht voor je gezondheid. Lees hier meer over de fysieke gevolgen van stress. 


Ga af op je gevoel
Ondanks dat we geneigd zijn om naar ons verstand te luisteren, is het vaak je gevoel dat gelijk heeft. Je gut feeling geeft namelijk aan wat je diep in je hart het liefste wilt. Luister dus wat vaker naar dat gevoel. Overweeg daarbij wel alle risico’s uiteraard. Je kunt vandaag je baan wel opzeggen omdat je er echt een godsgruwelijke hekel aan hebt, maar zonder een back up plan krijg je daar een hele hoop extra stress van terug.

Fouten maken mag!
Don’t shoot yourself als je een keer een foute keuze hebt gemaakt. Iedereen maakt soms een fout, iedereen heeft moeite met kiezen. Erken dat je de foute beslissing hebt genomen en leer ervan, zodat je het in de toekomst wél goed kunt doen. Zo simpel kan het zijn!

Negeer wat de rest denkt
Oké, niet te hard zeggen nu, want praten met anderen kan je ook leiden tot nieuwe inzichten.Onthoud alleen wel dat alleen jíj weet wat voor jou uiteindelijk de beste keuze is. Blijf dus dicht bij jezelf wanneer je een keuze maakt en laat anderen jouw beslissingen niet beïnvloeden.

Zoals je ziet zijn er genoeg manieren om keuzes maken makkelijker te maken. Het belangrijkste is om te weten waar je uiteindelijk wilt zijn, want elke keuze die je NU maakt heeft invloed op jouw weg daar naartoe. Verder moet je twee middelvingers opsteken naar de mening van anderen. Sure, praat erover, maar laat anderen NOOIT beslissingen voor je nemen. Jouw leven, jouw keuzes. En de rest van de wereld moet daar maar mee dealen!

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Esther.

Post a Comment