logo
Instagram
Top
inner freedom

Hét inzicht als je meningen minder persoonlijk wilt opvatten

inner freedom
Je kent het vast wel. Je bent met iemand aan het praten en diegene zegt ineens iets over jouw uiterlijk ‘Ik vind jouw haar niet zo mooi vandaag’. Alle alarmbellen gaan gelijk af in jouw hoofd en je denkt alleen maar ‘zie je nou wel, ik had dit nooit met mijn haar moeten doen’. Andere woorden: Je bent het er mee eens, want anders maak je je niet zo druk. Je niks persoonlijk aantrekken is een uitdaging, daar ben ik het helemaal mee eens. Maar was je er ooit eerder van bewust dat je hiermee je eigen geluk in de weg staat?

Je laat je leven leiden door de mening van een ander, het is maar een mening. Wij hebben allemaal onze eigen belevingswereld met een eigen realiteit, een eigen werkelijkheid. Wat voor jou mooi is kan voor een ander lelijk zijn. Wij projecteren puur onze eigen wereld op onze omgeving. Dus als iemand jouw haar niet mooi vind dan kan het zijn dat diegene zelf struggles heeft met haar eigen gevoelens, overtuigingen en meningen.

Wanneer iemand jou iets zegt en jij dit persoonlijk neemt, dan is het is alsof iemand jou een flesje gif toedient en jij zegt ‘hmm lekker… ik drink het meteen op’. Je maakt dan van deze meningen je eigen overtuigingen. Don’t do it.

Het is zo’n opluchting als je meningen van anderen naast je neer kan leggen. Zelfs met positieve reacties. Tuurlijk is het fijn om te horen dat iemand jou er goed uit vind zien maar niet afhankelijk zijn van deze meningen is bevrijdend. Als jij weet wie jij bent dan is er geen need om geaccepteerd te worden door anderen. Jij accepteert jezelf.

Onze mening is dus puur een manier waarop wij de wereld zien, het is een reflectie van onze eigen werkelijkheid. Ook wanneer jij iets zegt tegen een ander wat door de ander als pijnlijk wordt ervaren. Het kunnen de kleinste dingen zijn waardoor een ander van slag raakt, al lach je (voor de ander) op het verkeerde moment. Het zijn niet jouw woorden en het is niet jouw lach op het ‘verkeerde’ moment die zo pijnlijk zijn. Het zijn de open wonden van de ander die je even hebt aangeraakt.

Wat mensen ook zeggen, voelen, denken of doen, neem het niet persoonlijk. Zelfs de meningen die je over jezelf hebt zijn niet per se werkelijkheid.

Ben jij iemand die alles persoonlijk opvat?

 

 

 

Dit artikel is geschreven door Leena. 

Post a Comment