logo
Instagram
Top
nee zeggen

Waarom je niet egoïstisch bent als je ‘nee’ zegt

Al zolang ik mij kan herinneren ben ik heel erg op mezelf gesteld. Ik kan mezelf prima vermaken en ik heb ook geen behoefte om elke dag af te spreken met mensen. Lekker mijn eigen ding doen en spacen in mijn eigen wereld vind ik fijn, alleen heeft niet iedereen hier begrip voor. Je eigen grenzen stellen en ‘nee’ zeggen is een belangrijke vorm van zelfliefde. Veel mensen zijn dit niet gewend en zullen het snel ‘egoïstisch’ noemen. Toch is het van belang voor jouw eigen geluk om dit wel te doen, maar hoe doe je dat toch?

Grenzen stellen en ‘nee’ zeggen is vooral lastig tegenover vrienden en familie, ik weet er alles van. Je vriendin vraagt jou mee uit, daar kan je toch geen ‘nee’ op zeggen? Dat kan dus wel. Repeat after me: “Nee, ik heb geen zin”. Nou, was dat nou zo moeilijk?

We verschuiven vaak onze eigen grenzen omdat we bang zijn voor de mening van een ander, we zijn bang voor een afwijzing. Ook zijn wij bang om iemand teleur te stellen. Zo was ik lange tijd iemands personal assistent, ik keek erg op tegen deze persoon. Zodra hij mij om een gunst vroeg dan deed ik dat, al lag ik al op het punt te gaan slapen. Ik wilde hem niet teleurstellen en cijferde mezelf volledig weg.

Luister naar je gevoel
Het begint allemaal bij zelf weten waar jouw grenzen liggen. Leren luisteren naar je eigen gevoelens is het beste wat je jezelf kan geven. Accepteer die gevoelens en weet dat je niet ‘raar’ bent als je je grenzen legt. Stel, jouw vriendin stuurt jou nu een WhatsApp: “Ik ga naar de stad, zin om te joinen?” Heb jij daar nu zin in? Of zat je wel lekker op de bank? Als je geen zin hebt kun je gerust zeggen “Nee, ik heb geen zin. Zullen we een andere dag afspreken?”. It’s all fine babe, je vriendin moet daar maar respect voor hebben.

Grenzen stellen is ook een vorm van zelfliefde
Wanneer je je grenzen blijft verschuiven voel je je op een gegeven moment leeggezogen, je hebt geen energie meer over. Je cijfert jezelf volledig weg en zegt eigenlijk tegen jezelf “jij bent niet belangrijk genoeg”.

Als je echt jezelf wilt leren omarmen en de relatie met jezelf wilt upgraden dan hoort ‘nee’ zeggen en grenzen leggen daar nou eenmaal bij. Het zal in het begin even wennen zijn, vooral voor de mensen om je heen. Maar geloof me, het is voor je eigen bestwil.

Dit artikel is geschreven door Leena. 

Post a Comment