logo
Instagram
Top
yoni liefde

#PUSSYCARE – Geef je yoni meer liefde

vaginale verzorging

Buikpijn, krampen, rugpijn, hunkering naar chocolade, mopperig, tampons, inlegkruisjes, maandverband, kans op doorlekken. Hoe blij ik ook ben dat ik een vrouw ben, we are magic, menstruatie is gewoon helemaal kut. Alsof dit maandelijkse feest niet al genoeg is, blijkt het ook nog dat we letterlijk shit in onze vajajays stoppen. Hoe kunnen we onze v’s meer liefde geven door haar beter te verzorgen? #pussycare.

Het is al jaren bekend dat tampons, inlegkruisjes en maandverband niet de beste keuze zijn om onze yoni mee te verzorgen. Ik weet nog dat ik voor het eerst las dat er bleek wordt gebruikt in tampons om ze wit te maken en dat je de kans loopt de Toxic Shock Syndrome op te lopen, ik was zelf ook in shock. Ondanks dat de meningen hierover verdeeld zijn, de een zegt dat er vrijwel geen gezondheidsrisico bij komt kijken en de ander beweert weer van wel, wil ik toch andere opties uit proberen. Ik ben zo bezig met meer zelfliefde en het werd tijd voor yoni liefde  (door betere zorg). Wat zijn betere opties voor onze magic spot én voor het milieu? Al die tampons/inlegkruisjes/maandverband zijn namelijk niet bepaald recyclebaar en milieuvriendelijk.

Heb je toevallig ooit opgezocht wat er überhaupt in tampons en maandverband zit? Op de website A Healthy Life werden de mogelijke aanwezige bijproducten in maandverband & tampons onder elkaar gezet:

Dioxines
Petrochemische producten
Chloor
Ftalaten
Bestrijdingsmiddelen
Asbest
Kunstmatige kleurstoffen
Polyester
Lijm
Polyethyleen (PET)
Polypropyleen
Propyleenglycol (PEG)

Dioxine bijvoorbeeld is een bijproduct van chloor en kan de hersenwerking ernstig belemmeren. Ook is het een enorme belasting voor de lever. De World Health Organisation noemt het zware toxines met kankerverwekkende eigenschappen. Bestrijdingsmiddelen, ftalaten en plastics kunnen hormoon verstorende effecten hebben met ziekte en overgewicht als gevolg. Chloor wordt toegepast om het katoen te bleken waardoor schadelijke dioxines vrij kunnen komen.

Wat zijn onze opties?
Als je tampons en maandverband het prettigst vind dan raad ik je toch aan om voor biologisch katoen te gaan. Of het nou wel of geen gezondheidsrisico’s met zich meebrengt, ik zou het risico toch maar niet lopen. Zelf heb ik heel vaak het merk Yoni gebruikt. Deze tampons, maandverband en inlegkruisjes zijn volledig gemaakt van biologische katoen en bevatten geen parfum of chemicaliën op aardoliebasis. Ook zijn ze niet gebleekt met chloor. Maandverband en inlegkruisjes zitten verpakt in biologisch afbreekbaar plastic, de tampons nog niet. Het enige nadeel van deze biologische merken, de prijs. Het is prijziger dan normaal én het gaat alsnog bij het restafval (twee nadelen dus).

Voor mij is er eigenlijk nog een extra nadeel en dat is wonen in Indonesië. Het is hier niet heel normaal om tampons te gebruiken, je kunt tampons niet overal krijgen en als je ze vind zijn ze f*ckin’ duur. Ik betaal voor biologische tampons meer dan 100.000 rupiah (meer dan €6) en als je aan het rond scooteren bent is het gewoon kut om te moeten wisselen. Je mag al blij zijn als je een normale toilet aantreft buiten te steden, in plaats van een hurk toilet. Daarbij weten ze weinig van hygiene, het voelt dus echt goor als ik mijn tampon moet wisselen.

Menstruatiecup
Vorig jaar zag ik de menstruatiecup al voorbij komen, een siliconen cupje die je in je yoni moet inbrengen en vangt het bloed op. Het klonk echt goor, alsof je een glaasje rode wijn aan het produceren bent. Toch wilde ik het een kans geven, je kan er 5 tot 15 jaar mee doen, je kan het max. 12 uur laten zitten, het is milieuvriendelijker, het scheelt een hoop geld en verdere voordelen moet ik nog gaan ervaren.

Ik ben hem op dit moment voor het eerst aan het testen. Ik kocht de LadyCup bij de EkoPlaza voor €32. Ben je benieuwd naar mijn ervaringen? Volg ons dan op Instagram, ik zal mijn ervaringen delen in de stories.

Maak jij bewuste keuzes voor jouw yoni? 

Post a Comment