logo
Instagram
Top

Is een leven op Bali echt zo geweldig? DEEL 1

bali life
Wonen op een tropisch eiland, omringt door rijstvelden, palmbomen en het strand op nog geen 10 minuten afstand. Dit klinkt toch als het ideale leven? Maar is dat ook zo? Op 31 oktober 2017 zwaaiden mijn vriend (Niels) en ik onze families uit, met heel veel tranen. Het is alweer een jaar geleden en ik krijg heel vaak vragen over mijn huidige leven. Waarom heb ik deze stap genomen? Hoe heb ik dit kunnen verwezenlijken? Wat zijn de voor- en nadelen van een leven op Bali? Wat zijn de grootste verschillen? Wil ik voor altijd op Bali blijven? De eerste vragen beantwoord ik graag in dit artikel. Volgende week zal ik de rest beantwoorden in video vorm.

Na bijna een jaar op Bali te zijn geweest vertrokken wij afgelopen maand (22 oktober) naar Nederland om onze families te verassen. Doordat we bijna een jaar niet in NL waren geweest konden we nu heel duidelijk het contrast zien tussen Bali en ons kikkerlandje. Het is nu voor ons beiden, nu wij weer terug zijn op Bali, zoveel duidelijker geworden wat wij wel en niet flex vinden aan beide bestemmingen. Graag leg ik jullie mijn gevoel, visie en ervaringen uit. Ik zal dus verder geheel voor mezelf praten en niet voor Niels.

Waarom ik naar het buitenland wilde verhuizen en waarom specifiek naar Bali?
Al van jongs af aan wilde ik graag meer van de wereld zien. Bij het zien van foto’s en video’s, zelfs bij het horen van reisverhalen kreeg ik kriebels in mijn buik. Tenslotte zijn er zoveel mooie plekken op de wereld, waarom zou je op één plek blijven als je tegenwoordig zoveel mogelijkheden hebt om de hele wereld te ontdekken? Ik wist alleen nooit waar ik heen zou willen gaan, ik had niet de financiën ervoor en vond het stiekem ook wel heel eng om alleen te gaan.

In 2016 ging ik op vakantie naar Bali, samen met mijn oma. Zij nam mij mee naar een hele bijzondere familie vlakbij Ubud, hier hebben wij 2 weken gelogeerd. Ik voelde mij zo ontzettend vrij, gelukkig en kind aan huis. Rennen op blote voeten door de rijstvelden, elke dag vers eten, met zoveel liefde en open armen ontvangen worden. Geaccepteerd worden zoals je bent, geen vooroordelen of kritiek. Na een maand Bali zijn wij onze vakantie ook weer bij deze familie geëindigd, ik ging huilend terug naar het airport. Dit was mijn thuis, hier moest ik zijn. Mijn gevoel was toen voor mij heel duidelijk dat ik terug moest komen voor langere tijd.

rijstveld
Hoe heb ik deze droom omgetoverd tot werkelijkheid?
Elke dag schreef ik op dat ik naar Bali zou gaan voor langere tijd. Ik schreef zelfs op dat ik dankbaar was voor die mogelijkheid, alsof het al had plaatsgevonden. Ook plakte ik plaatjes van Bali op mijn moodboard en ben ik mezelf gaan visualiseren op Bali. Ik wilde dit dus echt vanuit de grond van mijn hart en sprak met mezelf af nog één schoolseizoen danslessen te gaan geven en dan na de zomervakantie te vertrekken. Mijn plan was dus om September 2017 te vertrekken voor een aantal maanden. Dit is het spieriewierie gedeelte van het realiseren van deze Bali droom J.

Rond november 2016 raakte ik steeds meer aan de praat met Niels, hij was een collega van mijn moeder. Onze families kennen elkaar al jaren en hij kwam ook bijna wekelijks bij ons thuis. Door Bali zijn wij aan de praat geraakt en ontstond er steeds meer een klik. Ik vertelde hem over mijn plan om naar Bali te vertrekken en dat ik zenuwachtig was om het mijn moeder te vertellen. Hij zei “Leena, als jij dit wilt doen. Dan moet je er gewoon voor gaan”, inmiddels gingen er weken voorbij en waren wij elke dag samen. Het werd al snel serieus, Niels heeft toen besloten om samen naar Bali te vertrekken aangezien zijn contract toch zou aflopen (februari 2017).

Wij gingen alles tot aan de bodem uitzoeken, visums, verblijven, regeltjes, werk, alles. We boekten flexibele tickets via Kilroy en zouden hoe dan ook gewoon vertrekken. De datum van vertrek kwam steeds dichterbij, wij hadden geen spaargeld, geen plan, alleen elkaar en een groot verlangen. Ondanks familie leden die bezorgd waren om deze niet zo goed geplande reis te maken, lieten wij ons niet tegenhouden. Niels was ondertussen online aan het solliciteren, maar dit ging in eerste instantie niet zoals gehoopt. Hij had al een aantal gesprekken gevoerd met de eigenaar van een champagne bar, helaas was hij niet de enige kandidaat en kwam Niels op de tweede plaats. Daar ging onze kans op langer verblijf. We bleven erin geloven en doorzetten… EN TOEN GEBEURDE ER EEN WONDER.

Niels maakte mij op een random ochtend wakker “Schat, die champagne bar heeft mij gemaild! Die andere jongen kan niet meer komen, ze vragen of ik nog interesse heb en zo snel mogelijk op Bali kan zijn?”. Je kan natuurlijk wel begrijpen hoe f*ckin’ blij wij waren, Niels had alleen even een paar minuten nodig om het te laten bezinken. Vanaf dat moment ging alles heel snel, we moesten onze tickets om boeken zodat wij 3 weken eerder konden vertrekken. Visums moesten gefixt worden, onze tijdelijke baantjes moesten opgezegd worden en er moest ineens heel snel afscheid genomen worden. Ik leg jullie zo uit hoe dat met visum en werk zit.

give cafe bali
Werk, visum en inkomen, hoe dan?

Wat visums betreft zijn er verschillende opties, als je je toevallig ook hierin hebt verdiept dan zul je al gemerkt hebben dat het een grote zoektocht is naar duidelijkheid. Ik snapte er ook geen bal van, de ene website zegt A en de andere website zegt Z.

Zelf heb ik een sociaal cultureel visum, hiermee mag je 60 dagen blijven en deze kun je tot 180 dagen verlengen. Na die 180 dagen moet je het land verlaten. Voor dit visum heb je ook een sponsor nodig, dit moet een local zijn. Deze persoon moet voor jou garant staan wanneer er wat met jou gebeurd. Je kunt dit regelen via verschillende bedrijven, maar mijn sponsor is familie van Niels. Dit visum is alleen bedoeld voor familiebezoek, stage of langere reis. Met dit visum mag je niet in Indonesië werken, ga je toch wel hier ergens werken zonder de juiste papieren… dan ben je echt de lul. Je wordt dan gedeporteerd.

Niels daarentegen heeft een werkvisum en verblijfsvergunning gesponsord gekregen van zijn werk. Dit kost héél veel moeite en geld voor het bedrijf om rond te krijgen, er zijn dus niet heel veel bedrijven die dit doen. Wij zijn echt lucky bastards.

Dankzij Niels kunnen wij dus rondkomen, aangezien ik hier niet mag werken (klinkt leuker dan dat het is). Wij hebben een bewuste keuze gemaakt om van zijn inkomen te leven, via deze weg kreeg ik alle vrijheid om mezelf uit te pluizen en iets voor mezelf op te zetten. Dit is uiteindelijk Badass geworden.

Volgende week zal ik de rest van jullie vragen beantwoorden in een video. Heb jij nog een vraag? Drop hem dan hieronder. 

Post a Comment