logo
Instagram
Top
Badass Mirjam Manusama

Badass van de maand: Mirjam Manusama

Badass Mirjam Manusama
Originele foto door Ruben Manusama

Ben je wel eens – online of offline – van die mensen tegengekomen waar je uren naar kunt kijken? Die zo uniek zijn, een eigen stijl hebben en met zo’n ‘dit-is-wie-ik-ben-en-niet-anders’-vibe? MIRJAM MANUSAMA is een van die awesome human beings: een Rotterdam-based fashion designer van Molukse afkomst, met tattoeages waar je niet omheen kunt – waarvan ze er zelfs een paar zelf gezet heeft!

Via haar broer Ruben ken ik Badass Mirjam Manusama. In Rotterdam woonde ik bij hem in de straat en hij maakte af en toe wat foto’s voor op mijn blog. Hij liet me een keer het resultaat zien van een shoot die hij met Mirjam had gedaan en mijn reactie vergeet ik niet gauw meer: “Wow, deze chick is FUCKING tof!”. Ik vond haar niet alleen een prachtig verschijning; ze is ook nog eens een talentvolle creatieveling én heeft vet veel humor! Ik moest haar dus wel interviewen voor BADASS Magazine, want als iemand de definitie ‘BADASS’ beschrijft is zij het wel.

Je hebt duidelijk een heel eigen stijl, een eigen identiteit. Hoe heb je die gevonden?

“We gaan even terug in de tijd. Als puber was ik namelijk veel bezig met mijn identiteit. Ik ben opgegroeid in Middelburg, Zeeland, wat dat gevoel versterkte. Ik probeerde mij op een bepaalde manier te uiten en met name via mijn uiterlijk. Mijn kledingstijl en mijn eigen identiteit vormen door middel van mijn uitstraling vond ik fascinerend. Ik voelde me ander dan de rest, maar wel onbegrepen. Ik werd al snel het meisje dat zich ‘raar’ kleedde. Op mijn 17e ben ik verhuisd naar een grote stad en begon ik aan een mode-opleiding.

Voor mij is het enorm belangrijk wat ik draag en hoe ik mij daarin voel. Kleding is het omhulsel van je lichaam en het lichaam is het omhulsel van je ziel.”

Mirjam Manusama
Originele foto door Ruben Manusama

Je bent anders dan anderen, lekker jezelf en je volgt je eigen weg in plaats van het volgen van de kudde. Je wordt hierdoor vast vaak nagekeken op straat: hoe ga je daarmee om? En hoe kun jij jezelf afsluiten van meningen of kritiek van anderen? 

“Ja dat klopt wel” zegt Mirjam lachend, “In het begin kon ik mij er best aan storen. Er werden dingen naar me geroepen en ik kreeg vaak rare blikken. Ik werd me er heel bewust van hoe snel mensen hun oordeel klaar hebben. Dit was voor mij een spiegel, ik werd me bewust van mijn eigen oordelen. Het is een reactie van je eigen onzekerheid, ik kon andermans mening hierdoor begrijpen. Dit ligt niet aan de persoon die ik ben of hoe ik eruit zie. Oordelen komt voor vanuit eigen onzekerheden. Nu kan ik alleen maar trots zijn op de manier waarop ik mezelf heb ontwikkeld: zowel innerlijk als uiterlijk.”

“De energie die je naar buiten brengt, krijg je ook terug. De leuke complimenten die voorbij komen van mensen die je op straat tegenkomt zijn de leuke momenten die blijven hangen.”

Op je Instagram is het ook wel duidelijk dat je jezelf spiritueel hebt ontwikkeld. Hoe helpt spiritualiteit jou om jezelf te blijven?

“Ik wil het zelf niet zo zeer spiritueel noemen, maar meer een bewustwording van mijzelf als persoon in het ‘Hier’, of het ‘Aardse’, en ‘mijn hogere Zijn’. Het is een levenslang proces van groeien, jezelf confronteren met je schaduwkanten en daarin jezelf steeds beter leren kennen. Door de levenslessen heen, de groei, geef ik mezelf steeds meer de ruimte om dichter bij mezelf te komen en dus bij mezelf te blijven.”

Mirjam Manusama
Foto links door: Alifya Harazi & foto rechts door: Eelco Wortman

 

Heb je tips voor babes die struggelen zichzelf te vinden of zichzelf te durven zijn?

“Focus vooral op jezelf, dat is het allerbelangrijkste. Wanneer je je eigen weg vindt van hoe jij je uit – op welke manier dan ook – zal je steeds dichter bij jezelf komen. Doe wat je wilt doen, want alleen jij kunt jezelf écht gelukkig maken in het leven. Geluk kan niemand anders jou geven.”

Waar komt jouw inspiratie vandaan? En hebben je creaties diepere betekenissen?

“Elke creatie heeft een diepere betekenis, van eigen levenservaringen tot aan onderwerpen die mij interesseren en inspireren daar een eigen draai aan te geven. Zo wil ik het dan sterker naar buiten laten komen, met mijn eigen verhaal erin.”

“Alle creaties, kleding of tekeningen die ik maak vormen zich aan de hand van een bepaald gevoel dat ik erin stop. Het is dan ook mooi om te horen wanneer mensen die energie voelen bij mijn creatie – zelfs als ze een kledingstuk van mij dragen. Dat zijn de complimenten die ik koester.”


Later deze maand spreken wij Mirjam, alweer, wat een feest! Zij is namelijk druk bezig met excited nieuwe dingen en daar willen wij natuurlijk alles over weten. Heb jij ook nog vragen voor Mirjam? Stel ze dan hieronder in de comments, wij stellen ze voor jou. 

Ben je nieuwsgierig geworden naar Mirjam (en haar werk)? Zorg dan dat je haar volgt op Instagram, klik hier.  En neem ook een kijkje op haar website

Post a Comment