logo
Instagram
Top
FOBO - keuzestress

FOBO, hét probleem voor elke millenial (+ 3 tips)

FOBO - keuzestress

FOBO, oftewel: Fear Of Better Options. Mocht je nog steeds niet snappen waar ik het over heb, dan maakt het woord ‘keuzestress’ waarschijnlijk alles duidelijk. Elke millenial lijkt er last van te hebben, niet weten wat we moeten kiezen, want er is zoveel. Onze ouders en grootouders zeggen dan ook vaak ‘hadden wij maar zoveel keuzes en mogelijkheden op die leeftijd’. “Uhh excuse me? Weten jullie wel hoe vermoeiend het is om zoveel keuzes te moeten maken?”. Help.  

Vroeger was er geen sprake van keuzestress (en al helemaal niet van FOBO), je ging naar school en daarna ging je misschien naar een vervolgopleiding . Zo niet, dan ging je gelijk werken. Bij diezelfde baan bleef je dan de rest van je leven of misschien maakte je in een gekke bui 1x een carrière switch. Daarna was het tijd voor huisje, boompje, beestje en je leefde nog lang en gelukkig. Tegenwoordig hebben wij zoveel opties met ALLES! Welke opleiding ga je volgen? Welke richting wil je op? Welk beroep ga je uitoefenen? Naar welke landen wil je heen reizen?

We hebben tegenwoordig heel veel keuzevrijheid, maar in plaats van dat we hiervan profiteren raken wij juist in paniek. Wanneer wij namelijk teveel keuze hebben, worden wij bang dat we juist iets missen. Oftewel: The Fear Of Missing Out (FOMO), jeetje wat een termen allemaal.
Er is niks mis met het streven naar een betere optie, maar wanneer wij ons alleen maar focussen op het missen van de mooie dingen in het leven (of zullen missen) door het maken van een beslissing, dan zullen wij nooit een besluit kunnen nemen. Daarnaast leef je dan ook in angst en dat is nergens voor nodig. Angsten maken het leven saai en wanneer we onszelf tegen laten houden door onze eigen angsten, dan wordt ons droomleven echt een ver-van-ons-bed-show.

Hoe is onze FOBO ontstaan?
Persoonlijk ben ik van mening dat dit grotendeels te maken heeft met het contactverlies met onze intuïtie. Onze intuïtie/innerlijke stem/hart is onze GPS in het leven. Zij vertelt ons welke richting wij op moeten gaan, zij hoort ons de weg te wijzen. En dat probeert ze echt, geloof me, maar wij weten gewoon niet meer hoe wij haar moeten horen (laat staan vertrouwen). Dit zorgt voor veel millenials dat zij in een (lichte) paniek raken.


Wil je weten hoe wij het contact met onze intuïtie zijn verloren? Lees het hier


Je wilt natuurlijk wel de juiste keuzes maken, maar hoe doe je dat? Wij geven jou graag 3 tips in de goede richting.

3 tips voor de FOBO’s onder ons 👇🏽👇🏽👇🏽

Luister naar jouw gevoel/intuïtie
Uiteraard is dit mijn eerste tip aan jou. Jouw gevoel of jouw intuïtie liegt nooit, je moet haar vertrouwen maar om haar te kunnen vertrouwen moet je haar wel eerst leren kennen.

Voor welke keuze sta jij op dit moment? Ga er eens rustig voor zitten. Stel jezelf de vraag ‘Moet ik voor A gaan?’ en probeer eens te voelen wat die eerste keuze met jou doet. Hoe voel je je erbij? Schrijf het desnoods op, zodat het overzichtelijker is. Vervolgens doe je hetzelfde voor de andere optie ‘Moet ik voor B gaan?’. Nu heb je, waarschijnlijk, meer overzicht. Uiteraard moet je gaan voor de keuze die jou hart sneller laat kloppen, die jou zenuwachtig maakt en tegelijkertijd super excited. In stilte zul je jouw antwoorden vinden (horen).

Keuzes zijn niet definitief
De keuzes die je maakt zijn niet altijd definitief. Stel je hebt voor B gekozen, dan betekent dat niet dat je niks meer kan aanpassen. Als je achteraf keuze B toch niet zo flex vind dan kun je de boel een beetje bij schaven of weer een nieuwe weg in slaan. In elke situatie en gebeurtenis zitten er lessen, dus het feit dat je B hebt gekozen is omdat er toch een les in zit voor jou. Chill je ass een beetje en zie het als een spannende ontdekkingsreis.

Kies voor jezelf
We hebben allemaal weleens voor een keuze gestaan waarbij onze omgeving de motivatie is achter een bepaald besluit. Dit is de reden waarom er bijvoorbeeld veel mensen zijn die een bepaalde studie zijn gaan doen die hun helemaal niet ligt, omdat zij (bijvoorbeeld) hun ouders tevreden wilden stellen. Keuzes maken word zoveel makkelijker als je de keuzes voor jezelf maakt, want alleen jij kan jezelf gelukkig maken.

We kunnen het leven nog ingewikkelder maken voor onszelf dan het al is. Doet dat nou niet, nergens voor nodig. Ga voor de keuzes waar jij je het fijnste bij voelt, haal je lessen eruit en go on. Niet teveel piekeren, schouders naar achter en adem goed in en uit. Het leven hoort ook leuk te zijn.

Loop jij op dit moment vast in jouw leven? Wij wachten met open armen op jou, voel je vrij om een berichtje te sturen via Instagram of mail ons op info@badassmagazine.nl  Wij helpen jou graag op weg.

Post a Comment