logo
Instagram
Top
hooggevoelig hsp

De voordelen van hooggevoelig zijn (HSP)

hooggevoelig HSP

HSP’ers (High Sensitive Persons) staan meer open voor prikkels en indrukken. Dit kan, als je niet weet wat je ermee aan moet, heel vervelend zijn. Je kan oververmoeid raken (of zelfs een burn-out krijgen), maar HSP’er zijn brengt ook heel veel voordelen met zich mee. Maar welke voordelen zijn dat dan precies?

Veel HSP’ers hebben geen flauw idee wat ze hiermee moeten doen, ze raken overprikkeld en oververmoeid. Als je hier geen balans in weet te vinden kan het ervoor zorgen dat je in een negatief spiraal terecht komt en mentale vermoeidheid creëert. Zo’n mentale vermoeidheid is nogal… vermoeiend. Je kan slapen wat je wilt maar je blijft moe. Laten we even heel eerlijk zijn, dat is mooi kut.

Er zijn, volgens Amerikaanse Psychologe Elaine Aron, 4 kenmerken van HSP’ers en de ene HSP’er is de ander niet. Wij zullen hieronder (?hoveelheid) positieve kanten van hooggevoelig met jullie delen, dit betekent niet dat iedere persoon die hooggevoelig is zich met elk kan identificeren.

Je bent meer in contact met jouw Innerlijk Zelf en dus jouw intuïtie
Zo, in your face! Is dat even een mooi eerste puntje. Van nature staan wij over het algemeen goed in contact met onze intuïtie (wat eigenwijze buien daar gelaten). Het is voor ons vaak makkelijker om keuzes te maken, wij luisteren namelijk sneller naar onze intuïtie en volgen die braaf.

Jouw inlevingsvermogen is top
Als hooggevoelig lief mensje kun jij je goed inleven in mensen en dieren. Je kunt een ander goed aanvoelen waardoor je anderen goed te hulp kunt schieten en weet wat zij nodig hebben.

Je ziet de wereld, de mensen en alles om jou heen meer in detail
Overal waar je komt en iedereen die jij ziet kun jij in een oog opslag scannen. Je ziet elk klein dingetje van alles en iedereen. Hoewel ik kan begrijpen dat je dit als vermoeiend kan ervaren, heeft het ook als voordeel dat je jouw omgeving snel door hebt. Jij kunt dus signalen snel opvangen en hebt snel door hoe het in jouw omgeving zit met de sfeer.

Je kan intens genieten van mooie momenten
We love emotions.. Daar duiken wij nogal diep in als HSP’ers, wij voelen elke emotie intenser dan iemand die niet (of minder) hooggevoelig is. Dat betekent dat je ook intenser geniet van bijvoorbeeld een boswandeling of een concert of misschien wel van seks.

You are a born artist
Creativiteit en hooggevoeligheid zijn bijna niet te scheiden. Naast dat wij goed zijn in creativiteit, is het voor ons ook nog eens heel erg fijn om creatief bezig te zijn. Voor sommigen, zoals ik, is het zelfs een must. Het is natuurlijk een mooie manier om jezelf te uiten en aangezien wij meer prikkels en indrukken binnenkrijgen is creatief bezig zijn DE ideale oplossing om die indrukken en prikkels te verwerken en eruit te gooien. Zo kun je alles makkelijker verwerken.

Je kan jouw hooggevoeligheid niet langer gebruiken als excuus ‘Dat gaat mij niet lukken, want ik ben een HSP’er’. Jammer joh. Ga die positieve kanten bij jezelf ook zien, je hebt ze echt en probeer ze dan slim in te zetten.

Post a Comment