logo
Instagram
Top
Waarom wij niet meer weten wie wij van binnen zijn - volgens de Toltecs

Waarom wij niet meer weten wie wij van binnen zijn – volgens de Toltecs

Wie ben ik?

Spiritualiteit, yoga, retreats en de wereld over reizen om uit te vinden wie wij zelf zijn. Het lijken wel de hypes van tegenwoordig. Ervaren wij dan allemaal een gevoel van leegte? Is het niet bizar dat wij dus met z’n allen geen idee meer hebben wij wij in werkelijkheid zijn? Waarom wij niet meer weten wie wij van binnen zijn? Ik ben gaan uitzoeken waar dat gevoel van ‘verdwaald’ zijn vandaan komt en kwam terecht bij het boek ‘The Mastery of Self’ van een van mijn favo schrijvers Don Miguel Ruiz. 

Volgens Ruiz, schrijver en Toltec* Master, leven wij in een stoffelijke wereld waarin wij gezamenlijk The Dream Of The Planet hebben gecreëerd. Dit is onze gezamenlijke droom, een gezamenlijk werkelijkheid van alle mensen samen. In deze droom hebben wij ongeschreven regels om controle te behouden. Hoe moet je je gedragen als man? Hoe moet je je gedragen als vrouw? Als je dit doet dan ben je raar, als je dat doet ben je normaal. Je kunt het zien als een boek vol gedragsstempels. Dit vinden wij mensen over het algemeen heel prettig, zo weten we wat wel kan en wat niet. Zo kunnen we controle houden.

Punishment & reward
In deze Dream Of The Planet leven we dus in een controle systeem, daar houden wij mensen nou eenmaal van (controle hebben). Deze ongeschreven regels krijgen wij al vanaf jonge leeftijd erin gestampt door middel van punishment & reward. Als je je bordje leeg eet, krijg je een reward (dan krijg je een toetje), maar als je vol zit en niet verder wilt eten dan krijg je een punishment (geen toetje). Als je je bord leeg eet ben je een grote meid, als je eten laat staan ben je dat niet.

Door onszelf altijd maar aan te passen aan dat controle systeem raken we uiteindelijk kwijt wie wij in werkelijkheid zijn. Jouw Ik heeft jou vroeger waarschijnlijk al heel vaak gezegd dat je vol zat, maar omdat die punishment & reward in je koppie is gestampt herken je die stem niet eens meer. Je bent je er waarschijnlijk niet eens meer van bewust dat jouw ‘Ik’ jou iets probeert te vertellen. Als ouder zijnde zeg je dan eigenlijk tegen je kind ‘Nee, je zit niet vol. Geloof die stem niet’. Het contact met jouw ziel word dus al vroeg verbroken. Hoef je je ouders ook niet boos voor aan te kijken, kunnen zij ook niks aan doen. Ze doen hun best en willen het beste voor jou.

We worden de persoon die we denken te moeten zijn
Aangezien we allemaal mens zijn, graag een schouderklopje ontvangen en erbij willen horen komt er dus een punt in ons leven waarin we onszelf opgeven en iemand proberen te worden wie wij denken te moeten zijn.

Ik wil niet zeggen dat dit de enige reden is waarom wij tegenwoordig ‘verdwaald’ zijn, maar ik kan mezelf hier wel volledig in vinden. Hoe komt het volgens jou dat wij niet meer in contact zijn met onszelf en daardoor niet meer weten wie wij van binnen zijn? Laat jouw mening hieronder achter in een comment. 


*De Tolteken is een samenleving uit het Zuiden van Mexico sinds 700-900 na Christus. Zij vormden een ‘geheime samenleving’ binnen de bevolking in hun stad Teotihuacán die zich toewijdde aan het behoud van de kennis van de Ancient Ones. De Toltec is een filosofie of beter gezegd: een manier van leven en motiveert om volledig in contact te komen met jouw Authentieke Zelf.

Post a Comment