logo
Instagram
Top

7 tips voor een goede relatie met hem én jezelf!

7 tips voor een goede relatie

Stel je voor: nadat je jarenlang de ene na de andere kikker gekust hebt, heb je ein-de-lijk je prins(es) op het witte paard gevonden. Hij is knap, slim, grappig, ambitieus en het allerbelangrijkste, hij is even dol op jou als jij op hem. En dat is natuurlijk helemaal mooi en goed, maar het leuke (en frappante) van verliefd zijn is dat je ook een beetje verliefd op jezelf wordt. Je ziet jezelf door zijn ogen en ziet opeens hoe woest aantrekkelijk, succesvol en hilarisch je eigenlijk bent. Dat gevoel wil je vasthouden, het liefst je hele leven lang. Maar hoe doe je dat? Hoe houd je een relatie goed? Met deze 7 tips moet je een heel eind komen en kun je nog lekker lang verliefd blijven op jezelf. En op hem.

 

#1 Neem de ander zoals die is
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: iedereen heeft slechte eigenschappen. Ik ben bijvoorbeeld een enorme betweter en daar moet die arme man van mij maar mee zien te dealen. Ik moet er op mijn beurt rekening mee houden dat hij altijd eerst even moet struisvogelen voordat hij in actie komt. Natuurlijk zouden we dit van elkaar willen veranderen, but where’s the fun in that? Neem de ander zoals die is, slechte eigenschappen en al, dat is tenslotte de persoon waar je op gevallen bent.

#2 Ga ruzies en conflicten niet uit de weg
Soms is het nodig – en zelfs lekker – om even helemaal los te gaan, met deuren en borden te smijten, te krijsen tot je stembanden er pijn van doen en je inner Drama Queen even he-le-maal door het geluid te laten gaan. Het klaart de lucht en geeft je de kans om eens te zeggen wat je écht ergens van vindt. Houd er echter wel rekening mee dat je woorden wel degelijk pijn kunnen doen en dat je niet meer terug kunt nemen wat je hebt gezegd. Mijn vent zou nu gaan lopen neuzelen over de Regels van Feedback, lees hier meer. Enne, we weten wat er allemaal volgt na een knallende ruzie… Juist! Knallende goedmaakseks!

#3 Vier elkaars successen
Als je partner een grote promotie maakt, uitgenodigd wordt om een TED-talk te geven of de jackpot wint in het casino, vier het met ze mee! Make a big deal about it en laat weten dat je echt blij voor ze bent. Zelfs als jij nog steeds geen baan hebt gevonden na je studie, aan het eind van je geld telkens een stukje maand overhoudt of elke dag met lood in je schoenen naar je werk gaat. Het gaat nu even niet om jou, maar om die ander. Jij wilt toch ook dat hij/zij blij voor jou is als jou iets tofs overkomt?

#4 Praat met elkaar
Zo’n open deur en toch gaat het hier vaak fout. Zeg wat je op je lever hebt! De ander kan je gedachten niet lezen, net zoals jij die van hem/haar niet kunt lezen. Dus als jij er een maagzweer krijgt van dat jouw vent zijn sokken nooit opruimt? Zeg het tegen hem! En als jouw vriendin haar theezakjes altijd laat slingeren, let her know! Het is misschien even ongemakkelijk, maar zoveel beter dan het alternatief waarbij je aan je familie en vrienden uit moet leggen dat je het uitgemaakt hebt omdat hij de vaatwasser niet goed had ingeruimd.

#5 Geef de ander het voordeel van de twijfel
Ga er altijd vanuit dat de ander het beste met je voor heeft. Maken ze een kutopmerking? Daar zal wel een reden voor zijn. Misschien was het een grapje en heb jij lange tenen? Of misschien zei je vent wel dat hij over moest werken, maar zag jouw BFF hem vervolgens in de stad? Probeer hem dan niet meteen te verdenken van SecondLove-achtige praktijken, hij is waarschijnlijk gewoon een cadeautje voor je verjaardag aan het kopen. En als je het echt niet trekt – zie #4 – vraag het gewoon! Vraag waar die opmerking vandaan kwam en vraag wat hij in de stad aan het doen was. Het voordeel van de twijfel is leuk, maar niet als dat je slapeloze nachten oplevert.

#6 Maak tijd voor elkaar
Toen T en ik net verkering hadden heeft hij me wel eens gevraagd of ik ook tijd voor hem wilde maken, zoals ik voor mijn vriendinnen deed. Ik was er zo mee bezig dat ik al mijn vriendinnen moest blijven zien (niets zo erg als een vrouw die haar vriendinnen dumpt zodra ze verkering krijgt) dat ik helemaal vergat dat ik ook tijd voor hem moest maken. Tegenwoordig hebben we een hele goede balans en zorgen we ervoor dat we minstens een avond per week echt iets samen doen. En of dat nou lekker eten, een spelletje, seks of een serie is, dat maakt niet uit. We doen het in elk geval samen.

#7 Lach samen
Bassie (van Adriaan) heeft ons in de jaren ’80 al het best mogelijke relatieadvies gegeven: altijd blijven lachen. Onderzoek van de University of Kansas heeft namelijk aangetoond dat “speelsheid tussen romantische partners een cruciale component is in het verbinden en creëren van relationele veiligheid” en dat lachen “met name gedeeld lachen, een belangrijke indicator van romantische aantrekking is tussen potentiële partners”. Het maakt niet uit of jullie elke dag dubbel liggen om de ongemakkelijkheid die First Dates is of domme inside jokes hebben waar jullie om moeten gieren als Geer en Goor, als je samen lacht, wordt je samen oud.

Ik ben heel benieuwd naar jullie tips, droppen jullie ze in de comments?

 

(DISCLAIMER: Ik ben natuurlijk geen relatie-expert en pretendeer niet dat dit dé 7 gouden tips zijn die van elke relatie een knallend succes gaan maken, maar ik heb wél al bijna 7 jaar een relatie met dezelfde leukerd en kijk enorm uit naar de rest van ons leven samen. Hij ook. Denk ik.)

Dit artikel is geschreven door Didi. Lees hier meer over Didi. 

Post a Comment