logo
Instagram
Top
zelfreflectie

Dit is waarom zelfreflectie van belang is voor meer zelfliefde – 3 redenen

zelfreflectie

Zelfliefde is jezelf volledig accepteren zoals je bent, jezelf omarmen en lief hebben zoals je bent. Zelfliefde vinden wij het belangrijkste onderdeel van een droomleven. Ik kan namelijk nu al raden dat ‘gelukkig zijn en blijven’ ook in jouw omschrijving staat van een droomleven. Een droomleven zonder geluk is – als je het mij vraagt – niet echt het leven van je dromen. Gelukkig zijn met jezelf is dan van essentieel belang (oef… wat een nette woorden schud ik uit m’n mouw vandaag, ik ben zelf ook impressed). We willen allemaal dat ons droomleven onze realiteit wordt, toch? Dus… moeten we onszelf leren omarmen. Maar hoe gaan wij meer zelfliefde bereiken? (disclaimer: het antwoord staat al in de titel)

Zelfreflectie dus. Wat is dat eigenlijk?
Je gaat jezelf van een afstandje bekijken. Hoe gedraag je je in verschillende settings? Waarom gedraag je je zo? Waar komt dit gedrag vandaan? Waarom triggeren sommige mensen jou? Waarom reageer je zoals je doet? Wat gaat er in jouw hoofd om? Wie ben jij?

Je gaat jezelf als het ware bestuderen, zonder oordelen. Je gaat jezelf leren begrijpen (dat is in ieder geval de bedoeling) en hoogstwaarschijnlijk ook betrappen op bepaalde handelingen en patronen waar je zelf ook niet heel vrolijk van wordt. We creëren namelijk eigen gewoontes die ervoor zorgen dat wij op een bepaalde manier handelen en reageren. Die patronen en gewoontes hebben we vaak zelf niet eens door, ze zijn erin geslopen en kunnen ervoor zorgen dat je je eigen geluk in de weg komt te staan. Zelfreflectie zorgt er dus ook voor dat je kunt uitbreken en jouw Badass Zelf kunt bevrijden.

3 redenen waarom zelfreflectie het belangrijkste onderdeel is voor meer zelfliefde:

 1. Relatie met jezelf
  Stel je bent aan het daten met iemand en jouw einddoel is een liefdevolle relatie, dan ga je ook letten op iemand handelingen en gedragingen. Je wilt eerst weten hoe iemand in elkaar steekt, een relatie met iemand aangaan zonder iets te weten over die persoon is een beetje lastig. Dus, als je de relatie met jezelf wilt aangaan dan zul je ook jezelf onder de loep moeten nemen.

 2. Aha-momenten en rust
  Elke keer weer, wanneer ik mezelf onder de loep neem, denk ik ‘aahaaaa daarom reageerde ik zo!’. Vaak reageer je of handel je op een bepaalde manier waar je zelf niet eens bewust van bent.

  Voorbeeld: In mijn vorige relatie was mijn toenmalige partner vaak op reis voor zijn werk. Net voor elke reis begon ik moeilijk te doen en kleine ruzies te maken met hem. Totdat hij het zat was en vroeg ‘waarom maak je altijd ruzie voordat ik op reis ga?’ toen ik hierover ging nadenken kwam ik erachter dat dit te maken had met de verlatingsangst waar ik (onbewust) mee dealde. Dit had weer te maken met het feit dat mijn vader naar het buitenland is vertrokken toen ik 15 jaar oud was. Dit besef was dus zo’n ‘aha-moment’ wat mij zoveel rust heeft gegeven. Ik kon niet langer naar hem wijzen voor deze frustraties maar alleen naar mezelf. Problem solved.

  Als je weet waar jouw gedachten, handelingen en reacties vandaan komen dan kun je minder leuke patronen doorbreken.De manier hoe ik telkens reageerde voordat mijn ex op reis ging was een patroon geworden, de bewustwording van de oorsprong heeft ervoor gezorgd dat ik dat patroon kon doorbreken en het probleem kon oplossen.

 3. Rust en orde in dat chaos hoofdje van jou
  Er schieten gemiddeld tussen de 40.000 en 60.000 gedachten door jouw hoofd per dag(!). Als jij een lack aan zelfliefde hebt en te weinig (of helemaal niet) aan zelfreflectie doet dan kan het zo zijn dat een groot gedeelte van deze gedachten zelfvernietigend zijn. De hele dag worden er negatieve gedachten op repeat gezet, zoals: ‘je bent niet goed genoeg’. Opschrijven wat er door jouw hoofd schiet en grip krijgen op die gedachten gaan voor orde zorgen. Je komt er zo achter op welke momenten deze negatieve gedachten over jezelf naar voren komen en kunt jezelf dan afvragen waarom deze naar voren komen. Welke angst gaat erachter schuil? Hoe heeft die angst zich in jou kunnen settelen?
  Wil je graag weten welke vragen je jezelf nog meer kunt stellen om te reflecteren? Klik dan hier.

 

Houd jij elke dag een reflectie momentje voor jezelf? Laat het ons weten in de comments hieronder. 

Post a Comment